top of page

Dukkernes oprindelse

De smukke Kokeshi dukker har eksisteret i hundrede af år. De menes at stamme fra Tohoku regionen i det nordlige Japan. Tohoku området er kendt for sine varme kilder ( Onsen )

Det siges at træskærerarbejderne der plejede at lave skåle og bakker, begyndte at lave enkelte dukker på stort set samme måde. Disse dukker var beregnet til at bliver solgt som legetøj og souvenirs til de besøgende der kom til de varme kilder. Håndværkerne lavede venlige og tiltalende dukker. Kroppene og hovedet er runde for at undgå at børn kunne komme til skade når de leger med dem.

I Edo-perioden blev dukkerne betragtet som værger/beskyttere for børn og deres sjæle. Det var vigtigt at børnene passede på dem så de ikke gik i stykker igennem deres opvækst så egentlig legetøj var de ikke

Traditionelle typer ( Dento )

kortkokeshi.jpg

De traditionelle Kokeshi dukker var tæt forbundet med de varme kilder. I dag er der 11 områder – i alt 6 præfekturer ( ligesom amter ) i Tohoku området.


Dukkernes form og mønster er specielle for et bestemt område og er klassificeret under 11 typer;

Jajiro, Togatta, Naruko, Sakunami, Tsuchiyu, Yamagata, Zao, Hijiori, Nanbu, Kijiyama, Tsugaru 
 

Hver lokal dukke er unikke og afspejler lokalbefolkningens motiver og egenskaber, historie, planter og folklore.
Også materialet / træ typen varierer afhængig af hver dukkerne fremstilles, efter hvilken træsort der er let tilgængelig. På Stillehavssiden af regionen er det ofte Kornel, som er en hård lys/hvidlig træsort, mens der ofte anvendes Ahorn der er mere gulligt i nærheden af det Japanske hav.

Traditionelt blev dukkerne kun fremstilles i 3 farver kombinationer. Enten rød, sort grøn, eller nogen gange gul.

Den mest produktive af alle de traditionelle stilarter er Naruko. Det er også en af de ældste stilarter og den har påvirket de andre.

Naruko stilarten opstod i Edo-perioden i Miyagi amtet. Her ligger et af de mest populære spa resorts i Tohuku.

Det mest karakteristiske ved Naruko er at hovederne knirker/piver når de drejes. Lyden siges at være et ekko af et grædende barn fra oprindelsesstedet. Deraf også navnet Naru = grædende ko= barn

Den moderne type ( Sosaku )

I dag er moderne kunstnere kommet frem med massere af nye design og farver, disse typer kaldes Sosaku og er ikke antikke som de traditionelle Dento dukker. Ikke desto mindre kan også disse opnå meget høje priser afhængig af kunstner og sjældenhed.

Den mest populære og kendte producent af Sosaku skønhederne er Usaburo.

Usaburo Kokeshi blev grundlagt af Okamoto Usaburo, som begyndte at lave kokeshi i 1950. I dag producerer mesterhåndværkerne omkring 15.000 kokeshi om måneden ved at bruge træ af høj kvalitet fra Gunma provinsen.

Gunma (群馬県, Gunma-ken) ligge i Kanto-regionen og er berømt for sine mange varme kilder af høj kvalitet og smukke bjerge.

img_01-04.jpg

Signatur/stempel

Ægte dukker:

1. De ældste dukker er signeret i bunden med håndskrift af kunstneren selv ( Dento )

2. Nyere dukker er stemplet i bunden med kunstnerens mærke ( Sosaku )

3. De helt nye dukker har klistermærker i bunden med fabrikantens mærke ( Sasuke / Sakunami )

Kinesiske kopier:
 

Pas på de masseproducerede Kinesiske kopier – de har ingen værdi! Der er ingen stempler/mærker og ofte er et ikke engang træ – se på min blog hvordan du genkender dem kokeshi.dk/post/ægte-uægte

Værdi

Pas godt på din dukke, den taber kun sin værdi hvis den går i stykker eller bliver skadet.

 

Værdien er din dukke er 3 delt og nogenlunde ligeligt fordelt på ; sjældenhed, kunstner, stand 

i den rækkefølge.  Alder er sjældent afgørende for værdien.

 

derfor er det vigtigt at du har så mange oplysninger på din dukke som muligt.
Jeg altid prøver at købe de dukker i Japan hvor disse oplysninger om kunstner mm er opgivet. Det er ret umuligt at finde ud af bagefter med mindre du kan tyde håndskrevet Japansk. Efterhånden som jeg har handle med Kokeshi i 5 år kan jeg dog ofte genkende kunsternes stil og signatur.

Mine dukker leveres ALTID med ægthedscertifikat.

 

Vedligeholdelse

De ældre dukker er malet på ubehandlet træ og er ikke lakeret, derfor må de ALDRIG tørres med en fugtig/våd klud, de må heller ikke udsættes for fugt da træet kan både revne, ændre farve og blive jordslået. Du må kun tørre dem forsigtig med en tør blød klud.

De nyere dukker er lakeret og kan derfor godt tåle en fugtig klud - HVIS lakken er intakt.

Alt farve falmer i solen - derfor stil aldrig din dukke i direkte sollys.

Bedste opbevaring er i skygge og gerne i et glasskab hvis muligt.

Har din dukke fået skader er der ikke meget du kan gøre. Man kan opfriske de nye dukker, eller dukker uden maling med lidt alm madolie på en klud, men være forsigtig

Skader man kan se på gamle dukker;

  • Revner i træet - dukkerne har være i et fugtigt miljø og derefter tørt.

  • Falmet farver - dukkerne har stået i sollys

  • Slidt lak - dukkerne er gamle og har været håndteret meget.

  • farverne er flydt ud - dukken har stået i et fugtigt miljø, eller er blevet vasket.

  • Mørk træfarve -( kun de gamle dukker uden lak ) dukkerne har været leget med og derfor håndteret meget - fedt/syre fra vores hænder gør ulakeret træ mørkere. 

bottom of page